בניגוד לתחומי המשפט האחרים (למשל, הוצל”פ, גירושים או תביעה פלילית), אין אדם אשר איננו מעורב, בצד זה או אחר של העניין, בתחום הצוואות והירושות… כאשר נפטר, יש למלא אחר מבוקשו, באופן שהיא מפורטת בצוואתו האחרונה, או, לחילופין, לחלק את מה שהותיר אחריו על פי הוראות ברירת המחדל, כפי שהן מעוגנות כיום בחוקי מדינת ישראל. החוק אשר מסדיר את הצוואות והירושות הוא חוק הירושה, התשכ”ה-1965, והוא עוסק בכל האספקטים אשר נלווים לצוואות וירושות, מהאופן שבו נערכת חלוקת הרכוש בהיעדרה של צוואה רשמית ועד להנחיות לכתיבת צוואה, באופן שהיא תהיה חוקית, על מנת שהוראותיו של במוריש אכן תתקיימנה. בנוסף, חוק הירושה מתווה התנהלות למקרים בהם קיימת התנגדות לקיום הצוואה ולחלוקת הירושה. כמו כן, הסמכויות של הגורמים שמסביב לצוואה וליורשים, כמנהל העיזבון, רשם הירושה וסמכויותיו של בית המשפט למשפחה, אשר אליו מגיעים המקרים השנויים במחלוקת.
מהי צוואה ומדוע צוואות וירושות כל כך חשובות?
צוואה הינה מסמך משפטי המהווה ראיה מתועדת לרצונו של המצווה בנוגע לאופן בו הוא מעוניין כי רכושו יחולק לאחר מותו. ככזו, היא צריכה להיות וודאית וברורה מעל לכל ספק, ועל כן, החוק מתווה את ההנחיות המפורטות שהופכות אותה לכזו – כזהות כותב הצוואה וכן הלאה. מאחר ובכל מסמך משפטי עלולים להתגלות פגמים, סתירות או חוסר בהירות, גם בצוואה עלולים להתגלות כאלה, אולם, כאשר המדובר בצוואה, הקושי ביישוב הסתירו או הפגמים והבהרת הדורש זאת, מתגלה, בדיעבד, לאחר שהמוריש כבר איננו בין החיים ואיננו יכול לתת מענה לבעיות במסמך. ירושה יכולה להיות “פרי” צוואה מתועדת או “ירושה על פי דין” – במקרים בהם הנפטר לא הותיר אחריו מסמך משפטי כזה.
אף אחד מאיתנו איננו “מתכנן” למות, ובכל זאת…
בהיעדר צוואה, חוק הירושה מכתיב ברירת מחדל, אשר מתאימה למרבית בעלי המשפחות – הירושה מתחלקת בין בן / בת הזוג של הנפטר/ת (מחצית) ובין ילדיו/ה (המחצית השנייה מתחלקת ביניהם שווה בשווה). אולם, חלוקה מסוג זה איננה מתאימה לכל אדם, ואז – ישנו צורך בניסוח צוואה שונה מברירת המחדל, ולשם כך – יש להיעזר בעורך דין המומחה בצוואות ובירושות. עו”ד אברהם (בומה) ברחד מתמחה בתחום צוואות וירושות, הן מהאספקט של ניסוח הצוואה ועריכתה, ובין מהאספקט של התנהלות מול רשם הירושה!